wtorek, 9 lutego 2016

GEEZER-KINGPIN

Irish espresso stout.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Ekstrakt 16.5, alkohol 6,4%.

Skład:

Woda, słody jęczmienne: pale ale, whisky light, czekoladowy, Arome, Abby, cara Blond, barwiący; słód pszeniczny jasny; słód żytni; palony jęczmień; chmiele: Cascade, Amarillo, Simcoe, kawa; laktoza; wanilia burbońska; drożdże S04.
Leżakowane z płatkami dębowymi whisky.




Kolor ciemnego espresso, początkowo wysoka piana opada, pozostając jednak cały czas na szkle.
Zapach intensywny: mocno wyczuwalna kawa (jak jest podane na etykiecie: espresso dodane na etapie warzenia zostało zaparzone z jednorodnej kawy brazylijskiej, odmiany Yellow Bourbon), nieco czekolady i chmiel.
Smak równie intensywny co zapach- przyjemnie kawowy, ciepło-słodowy, ale bardzo delikatny, aksamitny.

Świetne piwo na zakończenie weekendu- u mnie jako deser po kawie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz